El passat divendres 21 d’octubre va tindre lloc al nostre centre l’acte de lliurament de la bandera verda per part d’Ecoescoles, programa educatiu europeu que anima a diferents institucions a seguir un model global d’educació ambiental. Aquesta bandera simbolitza un reconeixement a aquestes institucions que desenvolupen plans d’ actuació atenent objectius i accions que propicien la cura de la nostra casa comuna, la Terra.

Fa set anys que vam iniciar el nostre projecte ECO, amb moltes ganes i il·lusió. Aquest és un projecte que mira cap al futur, en el què els nostres alumnes, al costat de tota la comunitat educativa, han d’aprendre des de ben menuts a conscienciar-se de l’important que és cuidar el nostre planeta.

L’Equip d’Ecologia de Maristes Cullera es va formar en setembre de 2016 com a resposta davant la necessitat clara de crear una cultura de canvi en la mentalitat i els hàbits de la societat actual. Un canvi necessari i que ve reflectit en el conjunt d’objectius globals marcats pels líders mundials en pro d’erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. Tot això desenvolupat com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible i dels ja coneguts ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Tots els objectius emmarcats en el nostre Projecte ECO MARISTES són d’ aplicació transversal al Centre i es desenvolupen a través de tutories i activitats de contingut ambiental.  El desenvolupament dels mateixos és dut a terme per tota la comunitat educativa: alumnes, famílies, servei PAS i professors.  Pretenem així, la inclusió de l’educació ambiental en el currículum escolar, convertint així les preocupacions i conflictes socio ambientals del món real en debat actiu per ser abordat de forma crítica.

Al llarg dels cursos hem revisat aquells aspectes que podíem millorar per reduir l’impacte mediambiental al nostre centre. Des dels més petits als més grans hem après la regla de les 3R: reduir, reciclar i reutilitzar.  És evident l’impacte que implica la conscienciació d’aquesta temàtica, ja no sols a nivell col·legial, sinó assolint també l’àmbit familiar i social, és a dir, repercutint en el nostre entorn més proper, el de la nostra localitat. 

S’ha treballat al llarg d’aquests cursos per conscienciar sobre la reducció del consum d’aigua i d’energia, contribuint així a combatre els efectes de l’escalfament global i del canvi climàtic. 

Maristes Cullera compleix, sent centre referent, amb un dels eixos de l’actual pla estratègic de la Província Marista Mediterrànea: «Som Terra». Objectiu que anima a incloure en els nostres projectes educatius la sensibilització ecològica i la cura de la casa comuna a partir del document «Laudato Si». Encíclica del papa Francesc que es centra en el planeta Terra com a lloc on viuen les persones, i que defensa la natura, la vida animal i les reformes energètiques.

Desitgem amb tot això que els i les nostres alumnes, al costat de la resta de la família marista de Cullera, es convertisquen en «bons cristians i honrats ciutadans» compromesos amb la cura del planeta i de tots els éssers vius que ens envolten, sent agents actius de canvi, que deixen empremta en el present sense deixar de mirar cap al futur.